Fortrolighed
De medarbejdere i organisationens whistleblower-udvalg, der håndterer administration af whistleblowerordningen, har tavshedspligt med hensyn til de oplysninger, der indgår i indberetninger til whistleblowerordningen. Tavshedspligten finder tilsvarende anvendelse for andre autoriserede medarbejdere, der er kompetente til at modtage eller følge op på indberetninger, og som ved videregivelse får kendskab til din identitet eller andre oplysninger, der er omfattet af tavshedspligten.
Videregivelse af oplysninger om din identitet
Oplysninger om din identitet og andre oplysninger, ud fra hvilke din identitet direkte eller indirekte kan udledes, må ikke uden dit udtrykkelige samtykke videregives til andre end autoriserede medarbejdere i organisationen, der er kompetente til at modtage eller følge op på indberetninger. Du kan til enhver tid vælge at trække dit samtykke tilbage. Tilbagetrækning berører dog ikke lovligheden af en videregivelse, der er baseret på samtykke inden tilbagetrækningen.
Oplysninger om din identitet kan videregives til offentlige myndigheder uden dit samtykke, når videregivelsen sker for at imødegå overtrædelser, som er omfattet af Whistleblowerlovens anvendelsesområde, eller med henblik på at sikre berørte personers ret til et forsvar. Påtænker organisationen at videregive oplysninger, ud fra hvilke din identitet direkte eller indirekte kan udledes, skal organisationen underrette dig herom forud for videregivelsen, medmindre underretningen vil bringe relaterede undersøgelser eller retssager i fare.
Andre oplysninger fra indberetninger end dem, som ikke kan afsløre din identitet som whistleblower, må kun videregives til personer uden for organisationens whistleblower udvalg, når det sker som led i opfølgning på en indberetning eller for at imødegå overtrædelser omfattet af Whistleblowerlovens anvendelsesområde. Den modtagende part vil være undergivet tavshedspligt med hensyn til indholdet i samme omfang som medarbejdere i organisationens whistleblower udvalg.
Beskyttelse af whistleblowere
Whistleblowerlovens beskyttelse gælder alene for den persongruppe der er omfattet af Whistleblowerloven, herunder bl.a. arbejdstagere i Organisationen.
Beskyttelsesbetingelser
Whistleblowerloven indeholder nogle særlige bestemmelser om beskyttelse af whistleblowere mod repressalier m.v.
Som whistleblower er du kun omfattet af Whistleblowerlovens beskyttelse, hvis du havde en rimelig grund til at antage, at de indberettede oplysninger var korrekte på tidspunktet for indberetningen, og de indberettede oplysninger henhører under whistleblowerordningens anvendelsesområde, som er beskrevet ovenfor.
Hvis du i god tro indberetter ukorrekte oplysninger om overtrædelser, vil du også være omfattet af beskyttelsen.
Du nyder ikke beskyttelse efter Whistleblowerloven, hvis du bevidst indberetter urigtige oplysninger, eller indberetter oplysninger om overtrædelser, som er åbenbart grundløse, herunder ubegrundede rygter og sladder.
Du kan ikke gyldigt give afkald på de rettigheder, som du har efter Whistleblowerloven.
Ansvarsfrihed for brud på tavshedspligt og indsamling af informationer
Hvis du opfylder ovenstående beskyttelsesbetingelser, vil du ikke anses for at have tilsidesat en lovbestemt tavshedspligt, idet du ifalder ikke nogen form for ansvar herfor, forudsat at du havde rimelig grund til at antage, at indberetningen var nødvendig for at afsløre en overtrædelse, der er omfattet af Whistleblowerlovens anvendelsesområde. Du vil desuden ikke ifalde ansvar for at skaffe dig adgang til de oplysninger, som er indberettet, forudsat en sådan handling ikke udgør en selvstændig strafbar handling.
Beskyttelse mod repressalier
Hvis du opfylder beskyttelsesbetingelserne, vil du være omfattet af Whistleblowerlovens beskyttelse mod repressalier, herunder trussel om eller forsøg på repressalier som følge af, at du har foretaget en indberetning, ligesom du ikke må hindres eller forsøges hindret i at foretage indberetninger.
Ved repressalier forstås enhver form for direkte eller indirekte handling eller undladelse, som finder sted i en arbejdsrelateret sammenhæng, der er en følge af intern eller ekstern indberetning eller af offentliggørelse og forårsager eller kan forårsage whistlebloweren uberettiget skade.
Oplysning om registreringen til den berørte person
Organisationen vil som udgangspunkt give den berørte person, oplysninger om det indberettede forhold. Der vil i hver situation blive foretaget en konkret vurdering af, hvornår der kan gives denne meddelelse, så meddelelsen ikke kan få konsekvenser for afdækningen af det indberettede forhold samt indsamlingen af bevismateriale.
Der bliver ikke givet oplysninger om, hvem der har foretaget indberetningen, selvom indberetteren har valgt at afsløre sin identitet. Opmærksomheden henledes dog på, at ikke-anonyme whistleblowere risikerer at blive indkaldt som vidne, hvis der bliver indledt en retssag, jf. ovenstående.
Mulige udfald af en indberetning:
Konsekvenser for whistleblowere
Indberetninger indgivet i god tro vil ikke få ugunstige konsekvenser for dig.
Derimod kan det få konsekvenser for dig som ansat, hvis du bevidst indberetter urigtige oplysninger f.eks. med henblik på at chikanere eller på anden måde skade andre ansatte eller medlemmer af bestyrelsen.
Personer, som indgiver en indberetning i ond tro, kan blive gjort til genstand for disciplinære, civilretlige (herunder kontraktretlige), strafferetlige, administrative og ansættelsesretlige sanktioner.
Konsekvenser for de berørte personer
Afhængigt af omstændighederne kan en indgivet indberetning f.eks. resultere i følgende konsekvenser for de berørte personer:
- en disciplinærsag mod berørte ansatte, der kan føre til en advarsel, eller at ansættelsesforholdet bringes til ophør
- en sag mod berørte bestyrelsesmedlemmer, der kan føre til, at bestyrelseshvervet bringes til ophør
- en politianmeldelse af de berørte personer og efterfølgende strafferetlig forfølgning
En indberetning vil som udgangspunkt ikke medføre konsekvenser for de berørte personer, hvis udsagnene i indberetningen ikke er understøttet af beviser eller understøttes ved nærmere undersøgelser af indberetningen.
Indberetning til eksterne whistleblowerordninger
Der er i medfør af Whistleblowerloven etableret en ekstern whistleblowerordning hos Datatilsynet, hvor hele den beskyttede personkreds i Whistleblowerloven (og ikke kun arbejdstagere) har mulighed for at indgive indberetninger om alle de forhold, der også kan indberettes organisationens interne whistleblowerordning, herunder indberetninger om overtrædelser af EU-retten, indberetninger som i øvrigt vedrører alvorlige lovovertrædelser eller øvrige alvorlige forhold.
Find Datatilsynets whistleblowerordning - https://whistleblower.dk/
En ekstern whistleblowerordning muliggør både skriftlig og mundtlig indberetning, og på din anmodning kan indberetning ske via et fysisk møde inden for en rimelig frist.
Vælger du at indberette til en ekstern whistleblowerordning, vil du modtage en bekræftelse på indberetningen inden for syv dage efter modtagelsen heraf, medmindre du udtrykkeligt har anmodet om andet, eller der er rimelig grund til at antage, at en bekræftelse på indberetningen vil bringe beskyttelsen af din identitet i fare.
Du kan selv vælge, om du ønsker at indgive din indberetning til organisationens whistleblowerordning eller til en relevant ekstern whistleblowerordning eller begge dele. Vi vil dog gerne opfordre dig til at benytte organisationen interne whistleblowerordning i de tilfælde, hvor overtrædelsen kan imødegås effektivt internt, og hvor du vurderer, at der ikke er risiko for repressalier.
Indberetning til Intern whistleblowerordning
Du har valgt at foretage en indberetning af et forhold som hører under de førnævnte emner som denne Whistleblower ordning dækker over. Det er vigtigt for os at du deler denne viden med os, på en saglig måde, samt at du er bevidst om de konsekvenser dette måtte have for både dig og den/de mulige berørte anklagede.
Du har mulighed for at foretage din indberetning anonymt, når du gør dette, har vi dog ikke mulighed for at opdatere dig i processen, indhente yderligere dokumentation eller efterfølgende afklaring. Vi anbefaler derfor at du oplyser dit fulde navn og kontakt oplysninger.
Ønsker du at foretage en indberetning kan du gøre det her:
https://forms.office.com/e/SpqgJjd2R7?origin=lprLink
Indberet til whistleblowerportal
Spørgsmål
Alle praktiske og tekniske spørgsmål vedrørende organisationens whistleblowerordning kan rettes til
Abdul Sattar, HR, på mail: abdul@greenalliance.dk